Temel Bilimler

   tb1.jpg         1-2.jpg         2-2.jpg

Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü

Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümünde, İçsular Biyolojisi Anabilim Dalı, Balıkçılık Temel Bilimler Anabilim Dalı ve Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı olmak üzere 3 anabilim dalı bulunmaktadır.

Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zehra Arzu BECER


İçsular Biyolojisi Anabilim Dalı

Ülkemiz iç su kaynakları bakımından oldukça zengin bir potansiyele sahiptir. Günümüzde doğal göller, baraj gölleri, gölet ve akarsularımızdaki biyoçeşitliliğin belirlenmesine yönelik çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Fakültemizde içsular biyolojisi anabilim dalı olarak, su ürünleri stoklarımızın korunmasına, verimli işletilmesi ve balık avcılığının düzenlemesine yönelik bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca bu su kaynaklarımızdaki balık faunası ve floranın tespiti, planktonik ve bentik organizmaların belirlenmesi, su kalitesi ve kirliliği, ötrofikasyon gibi çalışmalar, anabilim dalımızın çalışma konularını oluşturmaktadır.

Anabilim Dalı Öğretim Elemanları
Prof.Dr. Z. Arzu BECER (Başkan)


Balıkçılık Temel Bilimler Anabilim Dalı

Deniz ve iç su habitatlarında yaşayan balıklar ve diğer omurgalı/omurgasız canlıların biyolojik, evrimsel ve genetiksel özelliklerinin belirlenmesi, çevresel ilişkileri, ıslahları ve gereksinimleri hakkında bilgilere ulaşılması ile bunların balıkçılıkta ve yetiştiricilikte kullanımlarının sağlanması, biyolojik araştırmalardan elde edilen verilerin değerlendirilmesine yönelik bilimsel ve ekonomik kavramlar verilmesi, su ürünleri işletmelerinin kuruluş aşamalarında fizibilite ve çevre değerlendirme çalışmaları yapılması, pazarlama temel kural ve prensiplerinin belirlenmesi, su ürünleri sektörünün yeri, pazarlama kanalları ve ekonomik analiz kriterlerinin öğretilmesi, ulusal ve uluslar arası düzeyde su ürünleri ekonomisi bilgileriyle donanılması anabilim dalı kapsamını oluşturmaktadır.

Anabilim Dalı Öğretim Elemanları
Prof. Dr. Serpil YILMAZ (Başkan)
Dr. Öğretim Üyesi Olgaç Güven


Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı

Deniz Biyolojisi Anabilim Dalında, denizlerimizdeki biyolojik çeştliliğin saptanması, deniz makroalgleri ve fanerogamlarının sistematiği, ekolojisi ve dağılımının belirlenmesi, ekonomik önemi olan, nesli tehlikede olan ve yabancı türlerin tespit edilmesi, ve bu canlıların biyoindikatör olarak kullanılması, deniz kirliliğinin mikrobiyal ve moleküler biyoteknoloji kullanarak tespiti konularında çalışmalar yürütülmektedir.

Ayrıca, denizel türlerin moleküler taksonomik çalışmaları, bu türlerin koleksiyonu ve DNA veri bankalarının oluşturulması, akuatik mikrobiyoloji konuları da geleceğe yönelik projeler arasındadır.

Anabilim Dalı Öğretim Elemanları
Prof. Dr. Erhan MUTLU
Doç. Dr. İ. Tülay ÇAĞATAY (Başkan)
Dr. Öğretim Üyesi Emine Şükran OKUDAN
Eklenme tarihi :7.11.2022 14:33:51
Son güncelleme : 7.11.2022 14:35:18