Erasmus + / Leonardo Da Vinci Koordinatörlüğü

Fakülte Koordinatörü : Prof. Dr. Pınar YERLİKAYA KEBAPÇIOĞLU
E-posta : pyerlikaya @ akdeniz.edu.tr
Telefon : +90 242 310 60 89
Faks : +90 242 226 20 13

ERASMUS PROGRAMI ÇERÇEVESİNDE YAPILAN İKİLİ ANLAŞMALAR LİSTESİ İÇİN TIKLAYINIZ

ERASMUS PROGRAMI NEDİR?

ERASMUS Programı; Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları içinde yer alan Hayat boyu Öğrenme Programı’nın alt programlarından biri olup yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır. Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri; kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlamaktadır.

Programın Amacı Nedir?

Programın amacı Avrupa’da yüksek öğretimin kalitesini artırmak ve Avrupa boyutunu güçlendirmektir. Bu hedef, Avrupa’nın değişik ülkelerindeki iyi uygulamaları Avrupa’nın bütününün istifadesine sunmak olarak özetlenebilir. Erasmus programı, belirtilen amaçları; üniversiteler arasında ülkelerarası işbirliğini teşvik ederek, öğrencilerin ve eğitimcilerin Avrupa’da karşılıklı değişimini sağlayarak ve programa katılan ülkelerdeki çalışmaların ve alınan derecelerin akademik olarak tanınması ve şeffaflığın gelişmesine katkıda bulunarak gerçekleştirmeye çalışmaktadır.

Programdan Kimler, Nasıl Faydalanabilir?

Erasmus programı LLP/ Yaşamboyu Öğrenim Programına dahil ülkeler olan Avrupa Birliği üyesi 27 ülke, Avrupa Birliğine üye olmayıp Avrupa Ekonomik Alanı üyesi İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve Avrupa Birliğine üye olmaya aday Hırvatistan ve Türkiye yüksek öğretim kurumlarının istifadesine açıktır.

Ülkelerin ilgili resmi kurumlarınca yüksek öğretim kurumu olarak kabul edilen üniversite, enstitü, akademi ve benzeri kurumlar, Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğüne başvurarak Erasmus Üniversite Beyannamesi – EÜB (Erasmus University Charter – EUC) almaya hak kazandıkları takdirde, bu kurumların öğrenci ve akademik personeli Erasmus programından faydalanabilir. Bir kez alınan EÜB içinde bulunulan LLP dönemi sonuna kadar geçerlidir. Kurumlar, her yılın 1 Kasım günü son başvuru tarihi olmak üzere, Komisyonun başvuruları açtığı tarihten itibaren başvuruda bulunabilirler.

Erasmus programı kapsamında öğrenciler ile ilgili başlıca faaliyetler;

  • Hareketlilik Faaliyetleri
    • Öğrenci Hareketliliği
      • Öğrenim hareketliliği
      • Staj hareketliliği
  • Erasmus Yoğun Dil Kursları
  • Yoğun Programlar
  • Hazırlık Ziyaretleri

ÖĞRENCİ HAREKETLİLİĞİ (Student Mobility)
Erasmus Programı öğrenci değişimi iki şekilde uygulanmaktadır:
1. Öğrenim Hareketliliği (Student Mobility for Studies)
Erasmus Öğrenci Öğrenim Hareketliliği ile Türkiye’de örgün eğitim veren Erasmus Üniversite Beyannamesi (EÜB) sahibi bir yüksek öğretim kurumunda kayıtlı öğrenciler 1 akademik yıl içinde 1 veya 2  (3-12 ay arasında) dönemliğine diğer bir Avrupa ülkesi EÜB sahibi yükseköğretim kurumunda değişim öğrencisi olma ve program dahilinde yurtdışında kaldıkları süre için mali destek alma şansına sahip olurlar.

2017-2018 Akademik Yılında ERASMUS + değişim öğrencileri için açılacak ders listesini görmek için aşağıdaki bağlantıları açınız.

2017-2018 ERASMUS + LISANS DERS LİSTESİ 

2017-2018 ERASMUS + YÜKSEK LİSANS DERS LİSTESİ 
2. Staj Hareketliliği – Yerleştirme (Student Placement)
“Yerleştirme” bir yararlanıcının başka bir katılımcı ülkede ortak bir işletme veya organizasyon bünyesinde mesleki eğitim alma ve/veya çalışma deneyimi kazanma sürecidir. Yerleştirme, en az 3 ay en fazla 12 ay olmak üzere gerçekleşmektedir. Ön lisans için bu süre en az 2 hafta olabilir.

Erasmus Öğrenci ve Öğretim Elemanı Değişimi:

Erasmus öğrenci değişimi programı ile öğrenciler 1 akademik yıl içinde 1 veya 2 dönemliğine başka bir Avrupa ülkesi EÜB sahibi yüksek öğretim kurumunda öğrenci olabilirken, öğretim elemanları aynı koşullar altında 1 hafta – 6 hafta aralığında ders vermek üzere yurt dışına gidebilmektedirler. Avrupa Komisyonu değişimden faydalanan bireylerin yurt dışında olmalarından kaynaklanacak ek masraflara katkı sağlamak amacıyla karşılıksız hibe vererek değişime mali olarak da destek vermektedir. Birliğe aday ülke olarak Türkiye’nin öğrenci ve öğretim elemanı değişimi yalnızca üye ülkelerle mümkün olabilmektedir.

Öğrenci ve öğretim elemanlarının ortak üniversitelerle değişimi yüksek öğretim kurumu bünyesinde organize edilmekte, kurumların Erasmus Koordinatörlükleri (Uluslararası İlişkiler Ofisleri / AB Ofisleri / Dış İlişkiler Ofisleri) eliyle yürütülmektedir. Kurumların bu değişimi organize  edebilmeleri için Avrupa Komisyonu Erasmus ofislerine kırtasiye, donanım vb masraflarını karşılamaya yönelik de maddi destek vermektedir.

Eklenme tarihi :8.11.2022 12:58:01
Son güncelleme : 9.05.2023 14:35:51