Akuaponik Ünitesi

Kapalı devre su ürünleri yetiştiriciliği sistemi ile topraksız tarım uygulaması olan hidroponik sistemin kombine edilmesi ile oluşmaktadır. Balık tanklarında oluşan ve balıklar için toksik olan amonyak gibi azotlu bileşiklerin belli filtrasyon işlemlerinden geçirildikten sonra nitrata dönüştürülmesi ve sudaki nitratın suda yüzen bitkiler tarafından sudan alınması ile suyun temizlenmesi ve tekrar balık tanklarında kullanılması mantığı ile çalışmaktadır.

Çevreyle dost bir üretim modeli olan akuaponik sistemlerde az miktarda su kullanılarak birim alanda yüksek miktarda ürün elde edilmekte, çoğunlukla suni gübre kullanılmadan yapılan üretimde organik özellikte sebze yetiştiriciliği yapılabilmektedir.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü destekleri ile fakültemiz bünyesinde Doç. Dr. Türker Bodur tarafından yütürülen proje kapsamında kurulan Akuaponik Ünitesi 250 metrekare naylon sera içerisinde her biri 5 ton su kapasiteli 3 balık tankı (çap 2,5m, derinlik 1 m) ve iki katlı toplam 60 metrekare yüzey alanına sahip bitki üretim alanından oluşmaktadır. Akuaponik ünitesinde bir adet tambur filtre, 2 metreküp biyolojik filtre, bir adet frekans ayarlı sabit akışlı su pompası, bir adet hava pompası, bir adet çift tüplü ultraviyole filtre bulunmaktadır.

Ülkemizdeki ilk örnek akuaponik modeli olan akuaponik ünitemiz bu konuda yatırım yapmak isteyen yerli yabancı yatırımcıların sistem mantığını anlayabileceği öğrenebileceği bir akuaponik modeldir. Fakültemizde düzenlenen ve ülkemizde ilk ve tek olan akuaponik kurslarına şimdiye kadar ülkemizin farklı şehirlerinden farklı meslek gruplarında yaklaşık 150 kişiye akuaponik sistemler ile ilgili eğitim verilmiştir.

Akuaponik sistemimizde Tilapia, Adi Sazan ve Aynalı Sazan balık türleri ile birlikte bir çok farklı türde sebze üretimi yapılmaktadır. Öğrencilerimiz için önemli bir uygulama merkezi de olan akuaponik sistemimizi ülkemizden ve bir çok ülkeden ziyaretçilere konu hakkında bilgiler verilmektedir.

Özellikle bölgesel kalkınmaya önemli bir hizmet sunacak olan akuaponik sistem modelimiz ziyarete açıktır. Ziyaret için lütfen turkerb@ækdeniz.edu.tr eposta adresi ile irtibata geçiniz. Ayrıca facebook (@bakuaponik) ve  instagram (@aquaponicsturkey) hesaplarımızdan akuaponik ünitemizdeki gelişmeleri takip edebilirsiniz

Tel: +90 242 310 19 73
Tel: Faks: +90 242 310 60 85